Oportunităţi de investiţii

INFORMAŢII CU PRIVIRE LA UNELE FACILITĂŢI PE CARE LE POATE OFERI COMUNA POŞAGA POTENŢIALILOR INVESTITORI ŞI/ SAU TURIŞTI

 

-Comuna Poşaga se află intr-o zonă muntoasă deosebit de pitorească , cu un ambient plăcut fără nici o sursă de poluare, predominând pădurea in special cea de răşinoase.
- Ca obiective turistice amintim următoarele: Începând cu satul Lunca Arieşului unde este situat "IZVORUL LUI CENAN" cu o apă mineralizată deosebită sub Muntele Bedeleu există pesteră numită "PORŢILE ZMEILOR" la o distanţa de aproximativ 2 km. din satul Lunca Arieşului , DN 75 ;
- In satul Poşaga de Jos la o distanţă de 6 km.de la DN 75 pe Valea Poşăgii se afla Mănăstirea "IZVORUL TAMADUIRII" ,unde vin in pelerinaj credincioşi din toata ţara sa ia apă sfinţită ; "CHEILE POŞĂGII" masiv stâncos cu o piatră calcaroasă în diferite nuante alb,roz,albastru-verzui , unde există o carieră de piatră neexploatată ;.
-In satul Poşaga de Sus (Belioara) se află Rezervatia naturala "SCĂRIŢE -ŞESUL CRAIULUI" , unde se gasesc plante deosebit de rare cum ar fi: floarea de colţ, strugurii ursului si altele; Peştera "COŞUL BOULUI" vizitată de multi turişti.
- In satul Săgagea in Muntele Mare se afla "PIATRA CANTĂTOARE " masiv stâncos care la o simplă adiere de vânt scoate diferite sunete melodice.
- La mică distanţă faţă de "PIATRA CÂNTĂTOARE" se găseşte "GROAPA NĂMETULUI", unde zăpada, în multe cazuri, devine perenă.
- Activitatea de bază in comună este fasonarea si debitarea materialului lemnos , cât si creşterea animalelor care a fost trecută pe plan secundar.
- Calificarea de bază a locuitorilor din comună se axează mai mult pe arta mestesugarească , ţesut , lucrul in lemn si agricultura.
- Case vechi de închiriat cât şi terenuri care pot fi concesionate sau cumparate de la persoane fizice pentru constuirea de case de vacanţă in zone foarte pitoreşti.
- Dispunem de clădiri cum ar fi: clădirile Şcolilor din satul Lunca Arieşului si Orăşti ambele funcţionale dar neutilizate, care pot fi inchiriate.
-Pe raza comunei Poşaga funcţionează următoarele instituţii de invăţământ
: 2 grădiniţe una in satul Poşaga de Jos si una in satul Săgagea ,

2 şcoli generale cu clasele I-VIII in satele Poşaga de Jos si Poşaga de Sus,

1 şcoala primară cu clasele I-IV în satul Săgagea.

- In satul de centru si satele apartinătoare comunei funcţionează 7 instituţii de cult reprezentând atât cultul ortodox cât şi cel greco-catolic
- Rata şomajului in comuna se ridică la aproximativ 62% .Majoritatea tinerilor sunt plecaţi in alte localităţi pentru căutarea unui loc de muncă.
- Considerăm că prioritatea investiţiilor pentru viitor ar fi prelucrarea lemnului, confecţionarea mobilei cât şi crearea de pensiuni agroturistice,
- Datorită frumuseţii zonei , turismul va fi o prioritate,
- Prioritară ar fi şi redeschiderea carierei de piatră .