Cadrul geografic

Comuna se compune din 7 sate: Poșaga de Jos - centru de comună, Poșaga de Sus, Săgagea, Orăști, Corțești, Incești și Lunca Arieșului.

Comuna Poșaga este așezată în partea estică a Munților Apuseni, pe o vale cu același nume, care se varssă în râul Arieș la aproximativ jumătatea distanței dintre Câmpeni și Turda.

Din anul 1968 face parte din punct de vedere administrativ din județul Alba și se afla la o distanță de 100 km de reședința județului, Municipiul Alba Iulia. 

Satele sunt așezate pe cursul văii Poșaga, pe o întindere de 20 km, cu excepția satului Lunca care este așezat pe ambele maluri ale râului Arieș, în aval cu 3 km față de punctul de vărsare a văii Poșaga în râul Arieș.

Comuna se învecinează la nord-est cu comuna Ocoliș, la nord cu comuna Băișoara din județul Cluj, la sud-est cu comuna Bistra, la sud cu comuna Salciua și la est cu comunele Rimetea și Livezile.

Suprafața comunei este de 136 kmp, depășind ca suprafață Comuna Bistra(declarata ca fiind cea mai mare comuna din Europa). Numărul de locuitori al comunei la ultimul recensământ este de 1258 din care: 625 sunt bărbați și 633 sunt femei.