Alba | Poșaga // Schitul Posaga

Aşezat într-o zonă pitorească, Schitul se află situat la circa 40-50 de kilometri distanţă de Turda, respectiv Cîmpeni. Astfel, venind de la Cîmpeni spre Turda pe DN75, la ieşirea din Sălciua de Jos se face la stânga, spre Poşaga de Jos, schitul aflându-se în apropiere de Cheile Poşăgii.

Cu hramul ”Schimbarea la Faţă a Domnului” este schitul Poşaga, din Munţii Apuseni, de pe Valea Arieşului, înfiinţat în 1950 de către Părintele Arsenie Praja, cunoscut ca şi Pustnicul, fost călugăr la Rîmeţ, care mergea desculţ inclusiv iarna, şi de Părintele Ghedeon, preot paroh la Poşaga de Jos.

La nici o sută de metri distanţă de schit se află Izvorul Maicii Domnului, despre care credincioşii susţin că are puteri tămăduitoare.

Călugării de aici, pe care-i poţi număra pe degetele de la o singură mână, duc o viaţă isihastă. Femeile nu pot fi cazate peste noapte la schit, iar accesul în incinta aşezământului este posibil doar dacă eşti îmbrăcat în ţinută decentă, inclusiv bărbaţii.

Ceea ce remarci încă de la început, dincolo de liniştea pe care o simţi imediat ce ajungi în zonă, este bogata ornamentaţie în lemn, dar mai ales faptul că pe zidul împrejmuitor al schitului sunt placate în mozaic chipurile multor personalităţi istorice, de la Basarab şi Bogdan Vodă până la Vlad Ţepeş şi Mihai Viteazul, de la Horea, Cloşca şi Crişan până la Avram Iancu. Şi pe poarta de la intrare sunt sculptate în lemn figurile celor trei conducători ai răscoalei din 1784, iar în curte se află şi o statuie de lemn a Crăişorului Munţilor.

Viaţa monahală a început la Poşaga în 1950 şi a durat până în 1959, fiind reluată în 1976. Schitul şi-a redobândit dreptul legal de funcţionare de-abia în 1990.